26. jul, 2016

Tekst

Neem je kruis op en volg Mij?

Wat bedoelde Jezus eigenlijk toen Hij zei: ‘neem je kruis op en volg Mij’?
(Matteus 6:24, Marcus 8:34, Lukas 9:23) 

“Hij zei tegen allen: Als iemand achter Mij wilt komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen.” Lukas 9:23 HSV

Laten we beginnen met wat Jezus

niet

bedoelde.

Veel mensen interpreteren “het kruis” met een last die ze moeten dragen in hun leven:

Toen Jezus Zijn kruis droeg op weg naar Golgotha om te worden gekruisigd, dacht niemand eraan dat het kruis een symbolische betekenis had van een last die ze moeten dragen.  Voor een persoon die leefde in de eerste eeuw betekende het kruis maar één ding: De dood, op de meest pijnvolle en vernederende manier die iemand ooit had kunnen denken!

Een moeizame relatie, een ondankbare baan, een ziekte, enzovoorts. Met zelfmedelijdende trots zeggen ze “Dit is mijn kruis wat ik moet dragen.” Maar dat is niet de juiste interpretatie wat Jezus bedoelde met “neem je kruis op en volg Mij.”

2000 jaar later zien Christenen het kruis als een gekoesterd symbool voor verzoening, vergeving, genade en liefde. Maar in Jezus tijd betekende het kruis niets meer dan een marteldood.  En omdat de Romeinse soldaten veroordeelde criminelen dwongen om hun eigen kruis te dragen naar de plaats van executie/kruisiging, betekende het voor de mensen toen het dragen van hun eigen executie en het vooruitzien naar hun eigen dood.

En daarom betekent: “neem je kruis op en volg Mij” een bereidwilligheid om te sterven (aan jezelf) om Jezus te kunnen volgen.
Dit wordt bedoeld met: “sterven aan jezelf”, het is een oproep om je volledig en totaal over te geven aan Hem! Het gaat om totale zelfverloochening!
Elke keer als Jezus sprak over “je kruis dragen” zei Hij: “Want wie zijn leven wil behouden, die zal het verliezen; maar wie zijn leven verliezen zal omwille van Mij, die zal het behouden. Want wat baat het een mens heel de wereld te winnen en zichzelf te verliezen of zelf schade te lijden?” (Lukas 9:24-25 HSV)  De roeping is groot, maar de beloning ook!

Waar Jezus ook maar kwam, vele mensen volgde Hem, en hoewel vele mensen hem volgde als de Messias, hadden ze een heel fout beeld van Wie de Messias was en wat Hij kwam doen.  Ze dachten dat Hij nu al het eeuwige koningschap kwam opzetten en de Romeinen verjagen.  Zelfs Zijn eigen discipelen dachten dat het Koninkrijk van God snel zou komen (Lukas 19:11). Maar toen Jezus begon te vertellen over Zijn lijden en sterven, dat Hij zou worden veroordeeld door de Joodse raad en overgeleverd zou worden aan de heidenen (Lukas 9:22), slonk zijn populariteit enorm!  Vele geschokte volgelingen wezen hem af, ze waren niet in staat om hun eigen ideeën, plannen en verlangens te doden en Zijn plan te volgen.

Jezus volgen lijkt gemakkelijk als het leven je toelacht, onze toewijding aan Hem wordt pas duidelijk als we op de proef worden gesteld of als er dingen gebeuren.  En Jezus verzekerde ons dat dat zeker zal gebeuren (Lukas 16:33).  Discipelschap vraagt totale toewijding aan Hem, en Jezus heeft nooit het kostenplaatje voor het volgen van Hem verborgen gehouden.  In Lukas 9:57-63 wilde 3 mensen Jezus volgen, maar wanneer Jezus hen ondervroeg bleek hun toewijding niet geheel te zijn, maar half. Ze hadden de kosten van het volgen van Jezus niet berekend. Ze waren niet bereid hun kruis op te nemen en daarop hun eigen ik te kruisigen.  Daarom weerhield Jezus ze ervan om Hem te volgen, ze konden geen discipel zijn.

We zien ook een volgorde, neem bijvoorbeeld Lukas 9:23, als iemand Jezus wilt volgen, moet (ja MOET) hij éérst zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en dan pas kan je Jezus volgen, een andere volgorde is er niet. Zelfverloochening is essentieel!

Hoe anders dan onze Evangelisatie methodes en presentatie van vandaag!  Hoeveel mensen reageren op een oproep om Jezus aan te nemen en naar voren te komen als we hen vertellen: “Kom en volg Jezus, en je zal je kruis moeten opnemen en Hem volgen, sterven aan jezelf en je zult misschien je vrienden kwijtraken of je familie, je reputatie, je carrière en misschien zelfs wel je leven.”  Het aantal van onechte bekeringen zal flink dalen! En toch is dit precies wat Jezus bedoelde toen Hij zei: “neem je kruis op en volg Mij”.

Ben jij bereid je kruis op te nemen en Hem te volgen? Wat is je antwoord op de volgende vragen:

  • Ben je bereid Jezus te volgen als je daardoor dierbare vrienden zal verliezen?
  • Ben je bereid Jezus te volgen als je daardoor zal vervreemden van je familie en hen misschien zal verliezen?
  • Ben je bereid Jezus te volgen als je daardoor je reputatie verliest?
  • Ben je bereid Jezus te volgen als je daardoor je baan verliest?
  • Ben je bereid Jezus te volgen als je daardoor je leven verliest?

In sommige landen op deze wereld is dit een realiteit!!
Maar ik zei “ben je bereid” het volgen van Jezus betekent niet dat je dit ook perse echt overkomt (het kan wel natuurlijk!) maar ben je bereid je kruis op te nemen en Hem te volgen?
Als er een punt in je leven komt waarin je moet kiezen tussen Jezus en een comfortabel leven, wat kies je dan?

Toewijding aan Jezus betekent dagelijks je kruis op nemen en Hem volgen!  Het kruisigen van je eigen verlangens, dromen, eigendommen, en je eigen ik, en misschien zelfs het verliezen van je eigen leven! Alleen als je echt bereid bent om dagelijks je kruis op te nemen mag je jezelf Zijn discipel noemen (Lukas 14:27) Maar het is het absoluut waard!
Jezus’ oproep om te sterven aan jezelf en je kruis op te nemen betekent ook dat je het echte leven zal vinden en je eeuwig met Hem kan leven: Want wie zijn leven zal willen behouden, die zal het verliezen; maar wie zijn leven zal verliezen om Mij, die zal het vinden.
Want wat baat het een mens, als hij heel de wereld wint en aan zijn ziel schade lijdt? Of wat zal een mens geven als losprijs voor zijn ziel? (Matteus 16:25-26 HSV)
Wat kies jij? Draag jij je kruis? Is jouw eigen ik al gekruisigd? Anders kan je niet Zijn volgeling zijn….

Gods zegen!

Deel deze pagina