12. okt, 2016

Tekst

Het beste relatieadvies?


Heerlijk om te zien en erbij te mogen zijn als twee jonge mensen  gaan trouwen en zich aan elkaar verbinden ‘tot de dood ons scheidt’.

Maar helaas is trouwen in deze tijd niet meer vanzelfsprekend, en als men al gaat trouwen heeft men voor het huwelijk al met elkaar samengewoond en samengeleefd. Vaak heeft het koppel zelfs al kinderen. Van de kinderen geboren in 2015 had meer dan de helft geen getrouwde ouders en zijn dus geboren buiten het huwelijk.
Men trouwt steeds minder en later, mannen zijn gemiddeld 33,5 jaar en vrouwen 31 jaar als ze gaan trouwen.
In 2015 werden in Nederland 78 duizend huwelijken gesloten en helaas werden er ook 36 duizend huwelijken door echtscheiding ontbonden.
Het huwelijk is niet meer wat het was, het lijkt nu meer een extraatje te zijn dan de fundering van je relatie en gezin. Mensen zien het ook meer als een contract wat je kan verbreken als je dat nodig vind of wilt, en niet meer als een verbond voor de rest van het leven. ‘Tot de dood ons scheidt’ zegt helaas nog maar weinig in deze tijd. 
Oh ja, we zijn gek op bruiloften, maar niet op huwelijken. Elk meisje droomt wel van haar huwelijksdag, maar niet meer zozeer van een huwelijk.
En met al die huwelijken die stuk lopen, wat is dan het beste advies om een jong stel te geven die op het punt staan hun huwelijksbeloften uit te spreken?

Weet wat het huwelijk is

Het eerste advies wat ik zou geven is weet wat het huwelijk is.
Het huwelijk is niet gemaakt, bedacht of ingesteld door mensen maar door God Zelf en dat nog voor de zondeval. In Genesis 2:24 en 25 kunnen we dat lezen, en Jezus herhaalt Zelf deze woorden in Mattheus 19:5 en 6, en voegt eraan toe: “Dus, wat God samengevoegd heeft, laat de mens dat niet scheiden.”
De Bijbel geeft duidelijk aan wat het huwelijk is, wat het doel van het huwelijk is en dat het huwelijk niet zomaar een contract is, maar een verbond voor het leven!
Het huwelijk is een ook beeld van Christus en Zijn gemeente, waar Christus wordt gezien als de Bruidegom en Zijn gemeente als Zijn bruid.
Het huwelijk gaat veel dieper en verder dan ‘gewoon een relatie’ en het is essentieel om dat te weten en te kennen.
Dus mijn eerste advies is: Weet wat het huwelijk is en hou daaraan vast. 

Weet wat Bijbelse liefde is

Liefde. Er wordt veel over gesproken en gezongen en het wemelt van de romantische films en romans en liefdesliedjes. En de meeste jongeren groeien op met dit romantisch beeld vol vlinders en gevoelens. Je hoort zelfs mensen zeggen dat je niks kan doen aan je gevoelens en dat je die maar moet volgen. Het Engelse “falling in love” geeft ook aan alsof het iets is waar je invalt of wat je overkomt zonder dat je er iets aan kan doen.
Het lijkt wel alsof we gedreven worden door gevoelens, emotie en verlangens. “Volg je hart”, “Volg je gevoel” is iets wat we vaak om ons heen horen.
Maar wat is echte Bijbelse liefde? Natuurlijk, Bijbelse liefde gaat gepaard met gevoelens, emoties en verlangens maar wordt er niet door bestuurd of beheerst.
Bijbelse liefde is niet alleen een gevoel, het wordt ook niet bestuurd door gevoelens maar is een keuze en een wilsbesluit.
Om te weten wat echte Bijbelse liefde is moeten we kijken naar de Bijbel. We kunnen het overbekende 1 Korinthe 13 bestuderen, maar ook vooral naar Christus kijken. Zoals Hij ons liefheeft zo moeten wij elkaar liefhebben.
Bijbelse liefde is een keuze en een wilsbesluit gevolgd door gevoelens, maar niet geleid door gevoelens. Het is een zelfopofferende en gevende liefde.
Je hoort wel eens dat het ‘geven en nemen’ is, maar ik zou zeggen dat het ‘geven en geven’ is.
Dus mijn tweede advies is: Weet wat Bijbelse liefde is en laat je niet misleiden door de “liefde” die de wereld (en Hollywood) ons laat geloven. En kijk naar Christus en volg Zijn voorbeeld in hoe je elkaar moet liefhebben. 

Zelfverloochening

Ik denk dat het volgende advies wel net zo belangrijk is als de twee vorige.
En misschien is het ook wel goed om mijn vorige artikel “Neem je kruis op en volg Mij?” te lezen hierover.
Zelfverloochening, wat heeft dat met het huwelijk te maken? Nou, veel!
Ik denk dat het beste en meest praktische advies wat ik een jong koppel geven kan is om jezelf te verloochenen en te sterven aan jezelf en je partner te dienen en hem/haar voorop te stellen.
In het huwelijk draait het niet meer om “ik” maar om “wij” en “jij”. Het is niet om jezelf te dienen maar de ander.
Hierin is ook vooral weer het voorbeeld van Christus zo belangrijk!
Een goede tekst hiervoor is Filippenzen 2:3-8
Vers 3 zegt: “maar laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf.” En dat is goed praktisch advies ook voor een huwelijk. Groeien in nederigheid en zelfverloochening. En juist daar is het huwelijk heel erg geschikt voor.
En dan vers 5, zo belangrijk. “Laat daarom die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was.” Wat was die gezindheid? Hij verloochende Zichzelf compleet en heeft Zichzelf ontledigd en heeft de gestalte van een slaaf aangenomen. Wow!
Laat dat ons voorbeeld zijn in het huwelijk.
Dus mijn derde advies is: Verloochen jezelf en dien je partner met Bijbelse liefde. Wees nederig en acht je partner voortreffelijker dan jezelf en neem hier Christus als je voorbeeld.
Ik weet dat het niet populair is vandaag de dag, maar het is wel het beste en meest praktische advies wat ik geven kan.

Volg het Bijbelse rollenpatroon

Het laatste wat ik mee wil geven is ken en volg het Bijbelse rollenpatroon.
Over de rol van de vrouw heb ik al 5 artikelen geschreven, maar het is belangrijk voor een goed huwelijk om die te kennen en te volgen, ook al lijkt het ouderwets.
Efeze 5:22-33 is hiervoor wel een goede tekst. Bestudeer het en leeft ernaar!
Maar ook 1 Petrus 3:1-7 is een goede tekst.
Het wegvallen van het Bijbelse rollenpatroon voor man en vrouw heeft in onze samenleving voor heel veel chaos gezorgd. En het heeft ook voor veel onrust gezorgd.
Wil je rust in je huwelijk? Dan volg het Bijbelse rollenpatroon. God heeft de man en de vrouw geschapen, Hij heeft het huwelijk ingesteld en Hij weet ook hoe het moet functioneren en heeft ons als het ware de handleiding gegeven. Die handleiding volgen is het beste wat je doen kan.
Dus advies 4 is duidelijk hé: Het Bijbelse rollenpatroon voor man en vrouw.
Lees ook eens mijn artikelen over de rol van de vrouw hier.

Tot eer van God

Buiten dit zijn er nog wel meer adviezen, maar dan zou mijn artikel veel te lang worden.
Nog meer advies zou zijn:
– Lees elke dag samen in de Bijbel en bid elke dag samen, maar bid ook elke dag voor je partner.
– Laat je partner altijd de onbetwiste nummer 1 zijn in je leven.
– Streef ernaar om je huwelijk te laten zijn tot eer van God (1 Korinthe 10:31)

En ja, het is zeker niet altijd gemakkelijk. We hebben de Heilige Geest en Gods leiding elke dag nodig in ons huwelijk en we moeten elke dag sterven aan onszelf en meer en meer op Christus gaan lijken en Hem weerspiegelen in ons huwelijk en naar onze partner toe.
Meer gaan lijken op Christus, juist daar is het huwelijk het ideale middel voor! 

Het huwelijk is prachtig, het is iets geweldigs en het is een prachtig geschenk van God.


En weet: Ook al komt je huwelijksbootje in stormen terecht, met Jezus in de boot ben je veilig in de storm en zal je bootje niet kantelen. Zie op Hem!

Deel deze pagina